Hvordan forbedre seg best mulig for et jobbintervju?


Det hele starter med søkeprosessen. Arbeidsgivere søker aktivt etter ansatte gjennom sosiale medier. Vi merker en økning av etterspørsel over nettsider som Finn.no. Det finnes flere ting du kan gjøre for å virke mer attraktiv for en eventuelt arbeidsgiver.

photo: studenttorget.no
  1. Google ditt eget navn

Det finnes stor mulighet for at arbeidsgiveren søker deg opp når du søker jobb. Grunnen til dette er at de ønsker å se hva slags menneske du er på internett. Om du googler ditt eget navn og det kommer opp en nyhetsartikkel som ikke er dirkete flatterende om en person med samme navn som deg, vil dette være negativt for søknaden din.

Hvis det dukker opp en slik artikkel under ditt navn i søk gjennom Google, vil det mest sannsynlig ende i at du ikke blir kalt inn til jobbintervju. I denne situasjonen kan det være smart å sette opp en blogg, hvor du skriver om dine interesser eller temaer som interesserer deg. Om bloggen din kommer opp i søket av ditt navn, vil arbeidsgiver kunne se en oversikt av hva som interesserer deg, noe som har mulighet til å overgå en eventuelt nyhetsartikkel.

2. Gjør deg kjent med selskapet du søker deg til.

Det finnes ingen negative baksider med å gjøre research på selskapet du ønsker å jobbe for. Dette vil gi deg et fortrinn i et eventuelt jobbintervju. Gjør deg gjerne også kjent med selskapets interesser og kultur, samt nøkkelpersoner i selskapet. Dette kan du gjøre gjennom sosiale medier, som Facebook eller LinkedIn, samt Google. Et tips for å gjøre seg selv synlig er å finne ut hvilket tema de brenner for, hvor du leser deg opp, og deretter skriver et blogginnlegg om. Når arbeidsgiver da søker etter deg, vil du fremstå som utrolig attraktiv og en god ressurs for selskapet.

3. Se etter felles kontakter.

Gjennom LinkedIn og Facebook kan du se om du har felles kontakter med en som jobber i selskapet. Om du har en felles kontakt kan du spørre om personen kan validere deg som søker. En slik fremgangsmåte kan sikre deg en plass i et jobbintervju. Jobb gjerne også med å vedlikeholde, samt skaffe nye kontakter gjennom både skole og arbeid. Det kan være en stor fordel å ha kontakter som kan hjelpe deg videre.

Jobbintervju:

Når du har blitt kalt inn til jobbintervju har du en fot innenfor døren. Men det er på dette intervjuet det gjelder. Før et jobbintervju gjør du research på personen eller personene som skal intervjue deg, samt selskapet de jobber for. Finn gjerne også interesser og hva disse personene brenner for. Om du kan dra frem denne informasjonen i et jobbintervju, samt komme med dine egne meninger eller synspunkt, vil du fremstå som veldig godt forberedt og klar for en eventuell ansettelse.

Kle deg gjerne profesjonelt, men hold det nøytralt. Det er veldig fort å legge merke til om en person overdriver. Dette gjelder også under intervjuet. Du kan selvfølgelig trekke frem dine beste sider eller gjennomført arbeid, men ingen liker en skrytepave. Vær deg selv. Ikke prøv å være mer profesjonell, skryte på deg mer kunnskap en det du har eller generelt virke selvopptatt.

En fordel er å være ydmyk. Det er ikke forventet at du kan alt før du har startet, og de har heller ikke invitert deg til et intervju for å få en grundig forklaring på dine tre beste egenskaper. De ønsker å finne ut hvem du er som person, og hvordan du kan passe inn i selskapet. Møt opp forbered, men ikke ta deg selv for høytidelig. Dette er mennesker du kan ende opp med å jobbe sammen med. En god tone, et smil om munnen og en god ståpåvilje kan dra deg langt.

Når intervjuet går mot slutten og du føler du har dekket det meste om deg selv, er det stor fordel om du spør spørsmål til dine intervjuere. Dette kan være spørsmål som omgår selskapets kultur, planer fremover, eller hvordan de ønsker at stillingen skal gjennomfører.

Ved å stille spørsmål gjennom intervjuet vil det bli en mer flytende samtale. I mange intervju jeg har vært del av blir det ofte til at intervjuer stiller spørsmål og søker svarer. Det kan føre til en veldig hakkete samtale, og kan forhindre at du viser din virkelige side. Så det er absolutt positivt å stille spørsmål gjennom intervjuet.

Alt i alt er det viktig å forberede seg bra, være ydmyk og sulten på stillingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *