Kommersiell markedsføring rettet mot unge.

I dagens samfunn blir unge eksponert for flere hundre annonser gjennom sosiale medier. Dette er fra selskaper som ønsker å fange en yngre kundegruppe. Vi kan se at dette er alt fra perfekt sminke til perfekt kropp. Fellesnevneren i disse annonsene er budskapet “perfekt“.

Dagens ungdom sliter mer en noen gang med psykiske lidelser, mye av dette er grunnet den store eksponeringen til sosiale medier. La oss bringe frem Instagram som et eksempel. Ved å kun åpne denne tjenesten tar det ikke lang tid før man finner en annonse eller et bilde av en syltynn modell, som mest sannsynlig ikke har spist på over fire måneder, posere i en trang bikini. Deretter kan du i et øyeblikk tenke tilbake på din egen oppvekst. Se deg selv i 12-13års alderen. Ville du ha blitt påvirket av dette bildet? Ville selvtilliten din ha økt eller minsket når du så deg selv i speilet og ikke lignet et gram på modellen du nettopp har lagt øynene på?

Mandatory Credit: Photo by David Fisher/REX/Shutterstock (9970342tp) Models on the catwalk Victoria’s Secret Fashion Show, Runway, New York, USA – 08 Nov 2018

På bildet vist over ser du de profilerte englene for undertøysgiganten Victoria´s Secret. Dette er en brøkdel av hva unge blir eksponert for i løpet av sin ungdomstid. Disse kvinnene blir hyllet som “perfekte“, men er de egentlig det. Er det virkelig slik at man blir klassifisert som perfekt kun for kroppen du har? Er dette et ideal vi ønsker å tilføre våre barn, barnebarn eller oldebarn?

Den digitale markedsføringen har sine bakdeler, og som forklart over, er eksponeringen av det “perfekte” skjønnhetsidealet en del av det. Markedsføring kan få frem så mye nydelig, kvalitetsmessig og godt for samfunnet, men også så mye negativt, deprimerende og skadene.

I en undersøkelse gjennomført av SIFO kan vi se at barn og unge, i langt større grad en før, blir eksponert i henhold til forbruk. Den kraftige kommersielle markedsføringen rettet mot unge skaper rom for usikkerhet og press. Digital markedsføring er et verktøy benyttet for å skape mest mulig trafikk eller trykk på sin nettbutikk, hvor den største målgruppen er unge voksne eller tenåringer.

Personlig er jeg veldig oppmerksom på disse annonsene, men underbevisst blir jeg, som flere andre påvirket til å åpne disse nettsidene. Selv om jeg har markedsføring som en del av min utdanning klarer jeg ikke å skille mellom hva som kan være skadelig, og hva som er god markedsføring. Hvordan kan vi da forvente at unge klarer å skille ut dette?

Dette er et endringspotensiale for alle selskaper som benytter seg av markedsføring rettet mot unge forbrukere. Det kan være lurt å sette seg i sine eventuelle barn sin situasjon, og tenke på hvordan denne annonsen ville påvirket deres syn på seg selv. Som ansvarlige mennesker bør vi verdsette og beskytte våre yngre mot dette i tidlig alder, når de ikke har mulighet til å beskytte seg selv.

Årets Gullbarbie

Årets Gullbarbie er en pris som deles ut i samarbeid med Press-Redd Barna Ungdom. De nominerte til denne prisen er selskaper eller annonser som får unge til å føle seg presset, mindreverdige eller “uperfekte“. Er det virkelig nødvendig å dele ut en pris for å skape endringer i markedsføring?

photo: https://gullbarbie.no

Gullbarbien deles i prinsipp ut til selskaper som benytter seg av unødvendig seksualisering, eldre kjønnsroller og kroppsidealer. Samarbeidet med Redd Barna sin ungdomsgruppe er et tiltak for å beskytte unge mot usunn eksponering, samt tvinge de nominerte selskapene til å endre sine markedsføringsmetoder.

Personlig forstår jeg hvorfor selskaper produserer denne typen innhold eller annonser. De selger mer enn klær og sminke. De selger selvfølelse. “I denne buksen får du større rumpe“. “Med denne bronzeren får du perfekte definerte kinnbein“. De selger mer en kun produktet du får tilsendt, men også følelsen du får når du benytter deg av produktet. Noe som selvfølgelig trekker oppmerksomhet fra unge som kanskje er litt usikre på sine kinnbein.

Men er det nødvendig å legge inn budskapet “Perfekt”. Kan vi ikke heller hylle unikhet og identitet?

For du, jeg og alle mennesker i hele verden kommer i en helt unik utgave.

Jørgine Vasstrand

Et ønske fra meg som daglig lever i en virvelvind av markedsføring, er et større fokus på hva som gjør deg unik. Er du ikke enig?

2 Replies to “Kommersiell markedsføring rettet mot unge.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *